diumenge, d’octubre 12, 2008

Kvalitativ studie av växtplankton

Traducció del títol (que era llarg i no em cabien els dos): Estudi qualitatiu del Plàncton vegetal.

Us vaig dir que estava fent un treball del plàncton al mar bàltic (concretament a la part que toca a Gävle que es diu Bottenhavet).

Aquí us adjunto doncs la traducció del treball que vam presentar el divendres amb algunes notes personals ^^ i a baix de tot pels més interessats us deixo un link amb el treball en Suec o>.

--------

ESTUDI QUALITATIU DEL PLÀNCTON VEGETAL

OBJECTIU

L'objectiu de la nosta excursió era fer un estudi qualitatiu del plàncton vegetal. És a dir, esbrinar quin grup de plàncton vegetal és el que domina a la Mar Bàltica.

TEORIA

El valor del pH normal de les aigües del mar Bàltic sol oscil·lar entre 7'5 i 8'4. El Mar Bàltic és un mar salabrós, una mescla entre salat i dolç (el mar és gairebé d'agiua dolça comparat amb el mar mediterrani). Per molts organismes és difícil viure en un mar així ja que majoritàriament estan adaptats a un mar salat o un mar dolç (és a dir, tenen problemes osmòtics).
El plàncton, igual que altres, depèn de diversos factors. Aquests factors es divideixen en biòtics i abiòtics, on els factors biòtics tenen a veure amb la relació amb altres éssers vius mentre que els factors abiòtics són entre altres temperatura, pH i salinitat.
El plàncton vegetal són petits organismes que es desplacen amb les corrents marines ja que si poden nadar, són molt dolents. Les millors estacions pel plàncton són tant la tardor com la primavera quan la circulació interna de les aigües del mar permet als nutrients del fons pujar a la superfície on hi ha llum.

El plàncton vegetal està dividit en molts grups. Alguns són:
  • Diatomees: Poden viure en salinitats altes i pH baixos.
  • Cianobactèries: Algunes contenen vacuòls plens de gas que fan que siguin més lleugeres que l'aigua i surin. Moltes, a més, són fixadores de nitrogen cosa que fa que puguin agafar el Nitrogen de l'aire i no depenguin d'altres compostos. Es troben millor a temperatures més altes i per això la millor estació és l'estiu.
  • Algues verdes: És l grup més gran de les aigües dolçes. Es troben a tot el món. Algunes es troben millor en pH baixos.
QÜESTIONS PLANTEJADES

  1. Quin grup de plàncton vegetal domina al mar Bàltic?
  2. Perquè domina aquest grup justament aquí?
  3. És estacionari (té a veure amb les temporades) i en tal cas perquè?
  4. Quins factors biòtics i abiòtics influeixen en el plàncton?
MATERIAL (afegit, no està al treball entregat en suec)

  • 3x "planktonhåvar" (com xarxes per atrapar mosquits però especials per plàncton, forats de 100 nm) i mànecs.
  • 10x "pots de plàncton" (XD, vull dir, pots per posar les mostres de plàncton)
  • Cinta adhesiva i un retolador (per identificar les mostres)
  • Termòmetre i BTB (pH-metre)
MÈTODE

Vam començar mesurant la profunditat, temperatura i pH en una zona concreta del mar on aniriem removent la xarxa de plàncton per l'aigua durant 5 minuts per poder agafar una bona mostra de plàncton. Vam guradar la prova en un pot i marcar la zona, fondària, temperatura i pH de la mostra. El mateix mètode es va seguir en dues zones diferent de la costa diverses fondàries.
També vam agafar dues mostres a diferents fondàires a "mar obert" on vam arribar amb l'ajuda d'una barca (diria que algun professor tenia contactes per allà, d'un home que ens va portar en barca per fer les proves). Allà vam agafar mostres de la superfície i a un metre de fondària.
A l'escola, vam mirar cadascú una mostra diferent pel microscopi i juntament amb material com llibres identificavem les espècies que trobavem i les apuntavem.
Vam escollir aquest mètode perquè creiem que és el més lògic i simple. Si haguéssim agafat mostres només en una zona hauriem perdut molta informació.

DISCUSIÓ I CONCLUSIONS

Amb ajuda dels resultats vam poder veure que les diatomees són les que dominaven al Bottenhavet (terç del mar Bàltic que toca a Gävle). Això potser perquè toleren salinitas més altes que les algues verdes (tot i tenir salinitat baixa el mar). Les diatomees toleren pH més baixos com el del cas de les mostres (pH - 7'8, tenint en compte que el normal varia entre 7'5-8'4). Les diatomees es troben millor durant la tardor i primavera com era el cas.
No podem dir si és estacionari ja que només vam prendre proves en una temporada concreta i això no ens dóna cap tipus d'informació.
Si haguéssim tingut més temps, hauriem pogut mirar molt més pel microscòpi i tenir un reultat més exacte, al tenir més mostra.
Per resumir, podem concluir que les diatomees són el grup més dominant ja que les condicions al mar en aquell moment eren les més favorables.

--------

Us deixo algunes fotos i el document en suec:
http://www.mira-sol.org/blog/Biologi-plankton.doc

Closterium - Alga verda
Melosira granulata - Diatomea
Oscillatoria - Cianobactèria

MATERIAL (nostre i d'altres grups, fotos trovades)

El grup que trebalava amb el sòl del llac utilitzaven això per agafar terra del sòl profund (12 metres potser).

Cercle blanc per poder mesurar la fondària a la qual arriba la llum.

El nostre planktonhåv.

Eina per agafar mostres d'aigua a una profunditat determinada, estirant un fil, es tanca i ja teni una mostra.

Per mirar animals sota de l'aigua des de la superfície.


Aquí s'acaba el llarg post sobre el plàncton vegetal al mar bàltic, amb el que també podeu fer-vos una petita idea de com és un treball escolar aquí a suècia.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Wirklich interessant. Ich glaube, man lernt viel mehr, wenn man so etwas mal selber im Feld macht als wenn man es theoretisch im Klassenzimmer durchnimmt.

Anònim ha dit...

Hast du das auch deinem Biologielehrer/deiner Biologielehrerin geschickt? Für die ist das sicher auch interessant.

Unknown ha dit...

buaaaaaaaaah!

quina enveja que em fas! aqui en prou feines fem practiques i les que fem...
bé, és igual.

Que currat! Maaaaaaaaare meva!
Bé... deu ni dó!

interessant, interessant.

Vaaig a estudiar filo!

T_T

cuida't!

FeRr

Anònim ha dit...

Hola Cusineeeet,

He llegit el aquest post, i realment he vist que t'ha agradat i que t'ho has passat bé fent-lo. Si vols que et sigui sincera a mi les ciencies no... bé però si a tu t'interesen, doncs molt rebé. Espero veure't aviat.
Petunituuuuus!!!!!!!!!!!!!!