dimarts, d’octubre 07, 2008

Skolan - L'escola

Avui us parlaré de l'escola o Skolan [Skulan] en suec, en el meu cas de la Vasaskola. Però no parlaré de Vasa com a escola sinó una mica en el "sistema educatiu" com són les classes i els horaris dels alumnes del Gymnasium.

Per començar, diré que a suècia, em sembla que es comença l'escola als 7 anys. Ho dic bàsicament perquè sé que el 4rt d'ESO correspon al 9è any (9:an [nian]). Així tenen nou anys d'escola, normalment no a la mateixa escola però canviar d'escola no implica canviar d'any (és a dir, a sant cugat, passes de l'escola a l'institut, canvies d'escola, i passes de 6è a 1er no a 7è a diferència de suècia).

Hi ha doncs, 9 anys obligatoris, que arriben fins als 16 anys d'edat. Si no vaig errat, als 16 anys pots deixar d'estudiar. Després d'aquests 9 anys pots anar al Gymnasium [Iümnasiüm], en el meu cas la Vasaskolan, on fas 3 cursos (que si que canvien d'any és dir, 1er 2on i 3er en canvi de 10è 11è i 12è)

El Gymnasium no és obligatori i amb comparació al sistema d'aquí ve a ser una mescla entre el batxillerat i FP (depèn de la branca o escola que agafis). De branques de Gymnasium n'hi ha moltes i amb moltíssimes variants depenents bàsicament de les ofertes de l'escola. Les més típiques o base són NV (Naturvetenskap [Natürvetenskap] - Científic) Teknik (Tecnològic) o "Sam" (Samhällsvetenskap [Samhelsvetenskap] - Humanístic) però com he dit hi ha moltes opcions i variacions. Vasa ofereix:

  • Naturvetenskap: Ve a ser el científic pur amb assignatures bàsiques Biologia, Química i Física a part de Mates (i altres).
  • NV idrott: Científic com l'anterior però emfocat també en l'esport. Suposo que tindràn més hores i d'una manera més enfatitzada l'Educació Física.
  • Miljövetenskap [Mijövetenskap]: Científic enfocat al medi ambient. Canvia la Física com a assignatura bàsica per Estudi del medi ambient i Política del media ambient.
  • Matematik och datavetenskap: Enfocat en les matemàtiques i els ordinadors. Les assignatures clau són Programació i Mate E (deu ser el nivell de mates de 2on de batxillerat) i Mate diskret (ampliació de mates)
  • Sam Kultur: Humanístic, amb assignatures base Història, Història de la cultura, Coneixement de religió i Literatura Sueca.
  • Samhällsvetenskap: Humanístic; Història, Coneixement de Religió i "Cultura general" (? Samhällsvetenskap es diu)
  • Språk [Sprok]: Enfocat a les llengües. Fora d'aquest programa, a la Vasa es pot estudiar, Anglès (obligatori) Castellà, Alemany, Francès, Italià (ho faig), Llatí (ho faig), Grec, Rus, Xinès i potser alguna més. A part hi ha l'opció d'aprendre altres idiomes a atres escoles, una companya meva apren Finès.
  • Internationella programmet: Científic, diria, però amb assignatures en anglès.
  • Bild- och formgivning: Artístic enfocat al dibuix i a l'escultura.
  • Cirkus: Artísic enfocat al circ.
  • Dans: Artístic enfocat a la dansa amb assignatures com Dansa com a art, estudi coreogàfic, història de la dansa... etc
  • Musik: Artístic enfocat a la música. Ofereix una línia de Jazz on sempre s'estudien un o dos instruments (inclòs el cant). Hi ha una noia de Vasa que està sent finalista al programa de TV4 Idol 2008 que ve a ser l'operación triumfo de Suècia! Va a la classe d'una estudiant d'intercanvi alemanya que fa llatí amb mi.
  • Teater: Artístic enfocat al teatre.
[ M'he quedat flipant de la de programes que hi havia ara que els he escrit tots, ho he mirat ara a la web, no ho sabia ben bé! ]

Com veieu, Vasa ofereix moltes coses excepte tecnològic per al qual s'haurà d'anar a alguna altra escola com la Polhemsskolan [Pulhemskulan] on va la Stina (la filla de la meva familia d'acollida, la meva falsa-germana :D). Vasa és una de les poques escoles que ofereix la línia de circ i per això hi ha força alumnes d'arreu de suècia que vénen per assistir-hi.

No totes són igual de facils o prestigiades. Algunes són quasibé totalment pràctiques assemblant-se a les FP i altres són més teòriques apropant-se al Batxillerat però val a dir que l'educació és molt més pràctica (en el sentit de teoria/pràctica) que a Espanya.

Els horaris són molt variats entre classes i cursos les classes tenen una durada variable, és a dir no són totes d'una hora, i entre classe i classe hi sol haver 10-15 minuts de pausa (a vegades més i tot però no menys).
La qualitat de les classes és força bona, POTSER falta una mica de respecte davant del professor (alguns alumnes "guais" van massa de colegues amb el profe) però això ho dic segur perquè estic acostumat al sistema d'Espanya i clar... en realitat no ho trobo molt dolent. Les classes van molt de tranquis, en general pocs deures. És una de les grans ventatges de tenir 3 anys de batxillerat en canvi de 2.

Les assignatures i horaris varien cada trimestre. Les assignatures van per "blocs" o el que diriem crèdits. Cada trimestre es fa un crèdit. Aquest s'anomena amb una lletra (A el més bàsic i d'aquí a endevant) així que hi ha Mate A, B, C, D, E, F ,G i a algunes escoles H i I. Ara estem fent Mate C (equivalent a mig 1er de batxillerat). Aquest trimestre, per exemple, no fem Kemi (Química) però sí que en faran el trimestre que ve.

Una altra cosa molt interessant és la Tutoria. Després de biologia el dimarts solem tenir Kontaktläratid, temps amb el Tutor. Tenim 2 tutors i la tutoria només es fa algunes setmanes. Es diu Klassråd (Consell de la classe). Segueix totalment un ordre, on per cada tutoria es designa un "president", secretari, i revisor. El president s'encarrega de gestionar la tutoria. Obre i tanca l'acte (simplement dient "comença l'acte" o "acaba l'acte"), obre els temes i dóna la paraula. El secretari fa una acta de la tutoria i el revisor ho comprova. Això sona molt disciplinat però no és tal com sona. Tot en un ambient de classe i això... és a dir, no anem ni ben vestits ni res (en realitat avui hem tingut tutoria i ens han avisat una hora abans, hem rigut força peruqè un company no parava de fer preguntes "..." no sé com dir-ho i s'ha posat davant la classe a cantar moltes felicitats a una de la classe ja que no hi era quan ho haviem fet nosaltres i ell volia cantar-ho i li hem dit que ho faci sol XD).

En fi, m'ha quedat un post molt llarg i segur que em descuido alguna cosa (tinc el pressentiment). Postegeu comentaris amb preguntes si en teniu alguna, contestaré als mateixos comments o segurament escriuré un segon post amb les coses que em deixi!

Us adjunto el meu horari:

No es veu molt bé:
  • Dilluns: (8:30-09:35) Mate C (9:45-10:45) Italià - I love dilluns!! La millor matera de començar la setmana!!
  • Dimarts: (8:30-9:40) Anglès B (nivell molt més alt) (9:50-11:20) Biologi A (11:20-11:35) Kontaktläratid, parlem amb els tutors (12:30-14:00) Fysik A (14:10-15:20) Mate C.
  • Dimecres:(9:50-10:50) Idrott - Educació física (12:05-13:35) Biologi A (13:50-14:50) Italià.
  • Dijous: (8:30-9:30) Mate C (9:45-10:45) Italià (11:15-12:20) Mate C AGAIN! (13:05-13:50) Fysik A (14:10-17:00) Llatí (molt divertit)
  • Divendres: (8:30-10:30) Llatí (10:45-12:15) Biologi/Fysik (13:00-14:10) Anglès B (14:20-15:20) Mate C

5 comentaris:

Unknown ha dit...

:O

O_O Flipo amb els teus horaris tio!

Que guaaaaaaaaaaai! Segur que la uni es una merda! xDD

Però tot això pinta molt i molt bé! :)

Buff això de tenir mates 2 cops al dia no és uina mica esgotador? jeje

I fas Fysik A? I no t'avorreixes?:/

Bé si tinc res a preguntar... ja preguntaré! ^^


FeRr

Anònim ha dit...

Avui veig que tens pocs comentaris, per això procuro escriure jo. He estat uns dies sense llegir el bloc així que avui comentaré unes quantes coses . A mi també em va agradar molt el vaixell, i el parc que comentes , quan jo vaig ser-hi hi havia uns juvilats ballant que s'ho passaven d'allò més bé. El sistema educatiu que expliques costa una mica d'entendre tal com nosaltres ho vivim, però la varietat d'estudis que hi ha em sembla molt bé, així s'asseguren que sempre hi haurà alguna línia interessant per tothom. Amb les nominacions del nòbels em pensat amb tu, el lloc on els donen també és bonic si tens ocasió ves hi ara, sinó ja ho veuràs quan recullis el teu nòbel.... un petó . la rateta ......

Anònim ha dit...

Holaaaaaaaaaaaaas,

La veritat és que el sistema educatiu que tens ara m'agrada més que el que tenim aqui a Espanya... Abans l'escola durava fins a 8é d'EGB (2ESO)i el nivell era més alt que ara. No se qui va ser el "lumbreres" que va instaura aquesta llei d'educació barat. No recordo si ho van copiar dels Americans o del Gabatxus... tan és, és un fracàs i punt.

Ja estaré pendent del teu blog per saber quines noves en duus.

"maliiiiiiiiiiiic" (ONE PIECE)

Sastrey ha dit...

no hi ha premi nobel de matemàtiques :(

Crec que l'hauré d'anar a visitar.

Anònim ha dit...

kar sem iskal, hvala