dimarts, de desembre 02, 2008

Advent!

He rebut pressions de lectors i fins i tot amenaçes de mort i trucades sospitoses perquè no actualitzava el blog. Així que a punta de pistola escriuré aquest post XD

Ahir va ser 1 de Desembre i per qui no ho sàpiga és advent i aquí a Suècia el primer diumenge d'advent (i en tot l'advent en general) passen moltes coses, potser cada cop menys, però encara segueixen passant coses!

Començarem parlant del que m'han explicat que passava fa temps. Durant el dissabte abans del diumenge d'advent, totes les botigues tapaven els seus aparadors i finestres a l'exterior i decoraven les botigues amb llums, tomten (nans/follets/pare noel) i temes nadalencs. El dia següent diumenge, totes les botigues destapaven els aparadors però essent diuemenge les botigues seguien tancades. Tota la gent sortia al carrer només per anar d'aparador en aparador i mirar-los, com veieu com es fa fosc d'hora, feien diverses coses per sortir tots. Com he dit, famílies sortien al carrer a mirar els apardors que a més a més, en alguns, hi havia "jocs" on podies guanyar algun premi si encertaves quants follets hi havia amagats, o quantes monedes i havia en tal cofre tancat... etc Actualment això no es fa gaire, almenys jo no ho he vist però és interessant el que m'han explicat.

Tot i això, al primer d'advent són típics els mercats. N'hi va haver un a Hille, per exemple, on la Maria va vendre les seves joies de plata que fa. A valbo n'hi havia un altre on de pas aprofitave per obrir tres botigues força maques i bé, totes les cases estan decorades amb estrelles i llums nadalenques a les finestres (Una cosa de la que m'he adonat ultimament és que totes les cases tenen llums a les finestres que estan sempre obertes, de manera que les típiques cases les veurem sempre vermell-falu i llums a les finestres, ara per nadal, llums nadalenques).

Amb l'advent venen totes les pastes típiques tant de l'advent com del nadal en general i és que he tingut molta sort. Per començar, les pastes típiques són les anomenades pepparkakor [pèparkakur], pà de gengibre (? algú que tingui millor traducció?) unes pastes que podreu trobar a l'Ikea (Annas pepparkakor XD). A mi m'encanten, i encara hi ha una cosa més impressionant amb els pepparkakor, que és el pepparkakshus (casa de gengibre). Molta gent sol montar casetes o castellets fets d'això...gengibre?

Pepparkakor
Pepparkakshus

Per continuar amb coses bones, tenim típic del primer diumenge d'advent..... (redoble) Risgrynsgröt!!!!! No us diu res? hm.... provarem amb..... Arròs amb llet!!
Correcte, típic menjar del diumenge és ni més ni menys que l'arròs amb llet! Com m'agraden els suecs aquests xD I després amb el que sobra en fan "pastissos" (paj, com pie en anglès) com el que he menjat avui! Oh què bo!!

No em pregunteu perquè té mantega... la foto sembla ser danesa/noruega....
Finalment us parlaré d'una espècie típica nadalenca d'aquí de suècia de la qual a catalunya segur que n'hem sentit a parlar molt i un dels plats més coneguts nostres la porta.
Någon gissning? [Nogun iisning?] (Alguna idea/intent d'encertar?)
Us donaré una pista més: un nen petit ho va a comprar.
És una història típica catalana i el nen aca a la panxa del bou.
A la paella?

Bé, ja n'hi ha prou de pistes crec que arribats a aquest punt tots sabem que m'estic referint al safrà! Sí, sí! El safrà és una de les espècies típiques de nadal i existeix la saffrankaka (pastís de safrà) i al paj que hem menjat avui hi havia safrà. La veritat és que el menjar dolç amb safrà és una cosa nova i és que menges un pastís ben dolç i bo mentre recordes el gust de l'arrò de la paella.

Amb això arribem al final... dir que s'acosta Santa Llúcia, un sant molt celebrat aquí a suècia (Sankta Lucia) que vés d'Itàlia. Doncs com dic aquí a suècia es celebra molt, hi ha cançons típiques de Lucia que cantarem amb la coral. Tots els de la coral van amb una túnica blanca, les noies amb una corona de "fulles" i una de les noies és la Lucia que va amb una corona d'espelmes i una espelma a la ma.
Jo ja he rebut la meva túnica... a més em tocarà tocar el violí amb la túnica, ja en faré fotos!!
Però com dic, diria que de Lucia en vindrà un post a part... alguna foto que he trobat per internet:




Cançó típica de S:a Lucia:



Sankta lucia ljusklara hägring
Sprid i vår vinternatt glans av din fägring
Drömmar med vinge sus under oss sia
Tänd dina vita ljus sankta lucia

Kom i din vita skrud, huld med din maning
Skänk oss du julens brud, julfröjders aning
Drömmar med vinge sus under oss sia
Tänd dina vita ljus sankta lucia

7 comentaris:

Unknown ha dit...

ostia! ja em sap greu ja... pero te una pinta de secta aixo de les espelmes al cap xDDDDD

:O que guaii! veus! aqui es una de les coses que trobo més a faltar, que cada vegada es perden més les tradicions per culpa de la globalitzacio :3

però tot i així això fa molt bona piiiiiiiiinta! :D

bwah hauras de fer un post de menjar de nadal abans de marxar! xD

apa dw


P.S.: Si no escrius un post abans de 48 rebras noticies meves...

Anònim ha dit...

Ohhh, primu... que és això de dir que la gent t'ha amenaçat... res mes lluny de la realitat... (crec.

Veus com quan vols et surt algu macu... es que... bé, dir-te que és molt macu e intaresant tot el que expliques tot i que hi han unes cosetes que m'han desconsertat:

1- estic 100% amb el teu amic, on diu que això de les espelmes és més semblant a una secta que a res...
2- "És una història típica catalana i el nen aca a la panxa del bou"... supoos que vols dir que "acaba a la panxa del bou". Que jo sàpigue era en Patufet. El que no s'havia que anava a comprar el safrà.
3- "saffrankaka", això sona moooolt malament. Segur que deu ser molt rebó però jo per si les mosques, m'abstenc...eh...
4-"Annas pepparkakor"... és una indirecta... vols dir que a mi se'm pot comprar a l'Ikea... Jo no sóc un producte de mases... jo sóc 100% exclusiva, que lo sepas machote...

Petons!

Anònim ha dit...

In Deutschland macht man in der Adventszeit auch Pfefferkuchenhäuser. Als ich klein war, wollte ich immer eines haben, und ich glaube, einmal hat mir meine Tante Gerda eines gekauft. Das war mir dann natürlich zu schaden zum essen.

Sastrey ha dit...

1- Una secta? Jo ho trobo molt maco... això de pegar garrotades a un tronc és força més xungo que una rossa amb espelmes al cap

2- Escric amb força velocitat i un cop publicat el missatge m'ho llegeixo i veig aquests fallos.. XD però s'entén, no? I mira que no saber que en patufet anava a comprar safrà...

3- Sona malament pel kaka? Es pronuncia més semblant a [kòka]

4- A l'ikea es poden comprar pepparkakor (pepparkaka en singular) que es diuen Anna's Pepparkakor, discuteix-ho amb l'Ikea no amb mi

Anònim ha dit...

Markituz, Markituz... que a tu et molin les rosses amb espelmes és una cosa... no em diguis que el Tió no mola... desprès d'estar currant com un cxxxxn/na, fotre-li garrotades a un tronquet és moooolt desestressant, serveix com a teràpia de grup (recorda els Nadals Sastre, i a mès a mès et fa regalets!! Que més vols...

Jaume ha dit...

També ho fan a l'Ikea

Jaume ha dit...

al http://www.youtube.com/watch?v=HFISpnMabrU&NR=1

me n'havia oblidat