dilluns, de setembre 22, 2008

Alguns fets socials - Post nº 1oo

Aquí arriba el post número 100 del meu blog i juntament amb ell un canvi d'aparença radical! XD, ara el tema està ambientat amb la meva estada a suècia així que bé, espero que us agradi, en cas contrari us hi haureu d'acostumar...

He afegit, sota del perfil a la barra lateral, la sortida i posta de sol de cada dia, extreta de la web de la Vasaskola, així que bàsicament hauré de mirar si funciona bé, però diria que sí, així tindreu una idea del que dura cada dia aquí!

Després d'aquest off-topic, començaré a parlar una mica de "fets socials" o bé, una mica de societat sueca...

Bé, sempre he sentit que ens estem tornant "descortesos", estem perdent el vostè, la cortesia i les "gerarquies" per dir-ho d'alguna manera. Sembla que no però les tenim! En suec no existeix un vostè (és a dir, sí però a caigut en desús i no es fa servir, potser només per parlar amb el rei o ni això) i no sabeu com n'és d'incòmode quan t'has d'adreçar a una persona gran i li parles de tu, clar que és el normal aquí a suècia però et sents extrany. Tampoc existeix cap paraula per dir "si us plau". Sembla mentida però no, no existeix. En aquest cas de vegades es diu "sigues amable i..." o "sigues bo i..." però usar un imperatiu (sigues) queda, per mi al menys, una mica forçat. Sempre te'n pots sorir dient "pots...?" o simplement dient Tack al final funciona força bé.

Continuarem amb les relacions. La veritat és que si es troba a faltar alguna cosa, aquesta pot ser la "calidesa dels mediterrànis" i és que amb la d'italians que han vingut (només dir que des de que vingut han vingut italians cada setmana, diria que ja s'han acabat) es nota molt que els suec són, en general, més tancats. Costa molt iniciar una conversació, o simplement mantenir-la (començar-la és simple) si ets un nouvingut o desconegut. He tingut sort amb la família perquè ells si que són molt oberts i força companys de classe també, però en general és així (i no només és la meva opinió, he parlat amb força més gent que opina així, els italians mateixos o la Regine, on vaig viure l'any passat, que és alemanya també ,m'ho ha dit). Un altre exemple de "calidesa mediterrània" és com ens saudem, és normal donar-se dos petons (normalment entre o amb les noies tot i que a alguns llocs també entre nois) fins i tot si t'acabes de coneixer, és a dir et presenten algú. Aquí a suècia no, quan et presenten a algú, dones la mà (fins i tot a les noies O_O) jo la veritat ho trobo molt forçat... dos amics que es coneixen tampoc es dónen dos petons sino que es fa una abraçada, però personalment també la trobo molt forçada, simplement s'abracen i bé ja esta (ni cops a l'esquena ni res...) no sé, això m'agrada més com funciona allà baix ^^

Finalment parlar de la moda, que és una cosa que també pot sobtar molt. Els suecs vesteixen de maneres molt diferents entre ells (els joves sobretot) i és que et pots trobar de tot i això em recorda fins a cert punt a aquelles fotos de tokyo amb gent extravagant... fins a cert punt també és aquí (més a Stockholm que hi viu més gent :D).


Creieuvos-ho, he vist gent de l'estil això (sense cap sentit despectiu). A més a la Vasaskolan hi ha un"plus", hi ha la línia de Circ (igual que hi ha el científic i tecnològic) i dels que fan circ poden anar de totes les maneres noies amb el cabell blau etc... hi ha des de robes més amples fins a estrets, punkies (millor "phankis" XD) o gòtics, de tot.
Una random foto també del meu cole:


I us deixo aquí també una foto de la meva classe que he aconseguit (lo que no té molta resolució, però per que us en feu una idea):

Excusió de biologia (va començar sent una foto de tres però s'hi va anar afeint la gent XD)

Feliç post 100!

6 comentaris:

Cuinera en acció ha dit...

Hola Markus, sóc la cosina que "no sap cuinar"... ejem... veig que a la foto no hi surts... per queeeeeeeeeeeeeeeeeeee?!

Andrea ha dit...

Escolta, cosina que "no sap cuinar" jo sí que he vist el Marc a la foto de classe, el que passa és que té pinta de suec i es camufla molt bé.

SwAtS ha dit...

T'entenc que ha de ser incomode no demanar si us plau les coses, i les maneres rares de construir les frases en suec.

Ara be alhora de parlar si no penses tant en la traduccioi penses en suec sera mes facil no? xD

apa

moola

aquests suecs... i IKEAS?

quans n'hi ha? deu ser el paradis IKEA el que hi ha aqui oi? xDDDDD

bé... ja parlarem

FeRr

Sastrey ha dit...

hahaha, cuinera en acció (aka Anna!) sí ke hi sokk!!!

Darrere de la noia estirada estic jo assegut entre un noi i una noia (sí, sí ho sé, hauria estat millor entre dos noies... a la foto "oficial" si que ho estic diria...)

n'hi ha força d'IKEAS, o bé, molts prospectes i publicitat (més que a Catalunya direm) però bé.. ara no recordo quin és el que està més aprop (potser a Valbo)

Anònim ha dit...

Gràcies Marc per tota la crònica social que has fet avuí, encara que no t'ho sembli per mi és molt interessant, ja que si vas de turista el paissatge, els menjars els edificis ....ho pots veure però les relacions entre persones només les vius quan realment estàs implicat entre ells. A la foto veig que ja portes una bona jaqueta , aquí ha refrescat una mica , perque tenim uns dies plujosos (la Mercè, passada per aigua)però encara anem amb la roba d'estiu. Un petó. La ratera que escombrava l'es.......

Sastrey ha dit...

...caleta

sisi, aquí fa fred, ahir al matí 3 graus (però bon temps aquesta setmana)