dissabte, de setembre 20, 2008

L'esmorzar - Frukostet

Igual que Catalunya, a Suècia també es menja esmorzar!!!! walaaaaaa!! no ho sabiem!!!!
Aquesta obvietat simplement servia per introduir una mica el tema del post d'avui que ve a ser una mica gastronòmic doncs (en vindran altres).

Per començar voldria fer una introducció al que vénen a ser els àpats aquí a Suècia. Jo crec que l'àpat més curiós i més freqüent (com a mínim pel que ve a ser la meitat nord de suècia, no sé la resta) és l'anomenat Fika.

El Fika és com el berenar nostre, o el típic tea-time dels anglesos... el que passa és que pot ser a qualsevol hora del dia entre àpats. N'hi pot haver un llavors entre l'esmorzar i el dinar, enre el dinar i el sopar o entre el sopar i l'esmorzar (és a dir, abans d'anar a dormir). Al fika s'acostuma a prendre cafè (que se'n beu molt a Suècia) o pels qui no en beuen (a.k.a Marc Satre) solen prendre suc (xarop d'alguna fruita barrejat amb aigua) o llet (amb colacao) o bé tè (que llavors no hi sol haver cafè).

Al fika es pot beure xarop barrejat amb aigua i pastes (bullar)

El dinar, anomenat Lunch (de l'anglès basicament però pronunciat com s'escriu [Lunsh]), és normalment entre les 11:30 i les 14:00 com a molt tard (a l'escola és variable també entre aquestes hores depenent de les assignatures que tinguem i els horaris, és a dir, no és fix per cada dia de la setmana). I finalment el sopar, anomenat Middag [Midda] que vol dir migdia, sol ser cap a les 17:00-18:00. Llavors segurament sorgeix la pregunta (que em va sortir a mi també): I entre les 18:30 que posem que acaben de sopar fins a les 22:00 no mengen res??
La resposta és ben simple, existeix el joker anomenat Fika. Kvällfika [kfèlfika] que vol dir fika del vespre. Com veieu el Fika és un comodí, excusa per picar quan tens gana XD.

Bé, però al post venia a parlar bàsicament de l'esmorzar (era necessària una introducció). L'esmorzar o Frukostet [Frükostet] és sempre el primer que es menja al dia i pot estar composat per moltes coses, bé, jo explicaré les més habituals:

  • Mjölk och Filmjölk [Miölk òk filmiölk]: Començarem per mjölk que és la llet, crec que no haig d'explicar gaire... El filmjölk, o simplement fil, és una espècie de yogurt líquid o kèfir (però diria que no és el mateix). El filmjölk se sol prendre amb cereals (flingor [flingur]) o amb alguna fruita (frukt).


Mjölk - Fil och flingor med jordgubbar - Fil(mjölk)
  • Smör: Continuo amb la mantega, base de qualsevol macka o smörgås [smörgos], que és pà, pot ser una llesca o un entrepà. Els smörgås solen ser pà amb mantega i formatge o també se sol menjar (no per esmorzar) el pà amb caviar (sí, se'n menja força, el que és de tub com la mostassa i és rosa).
Pà amb caviar - la mantega que tenim a casa
  • Bröd: El pà és bàsic en tots els àpats, per fer mackor o smörgåsar, i n'hi ha de moltíssims tipus, des dels més tous fins al més dur, knäckebröd [knèkebröd].

Knäkebröd - Un altre tipus de pa - Rågkaka [rogkaka], tembé és pà, aquest m'encanta

Bé, ja escriuré més que ara és hora de fika...

5 comentaris:

Andrea ha dit...

Wirklich interessant. Und was esst ihr zum Mittag- und Abendessen? Ich hatte immer den Eindruck, dass man in Schweden weniger frisches Obst und Gemüse und weniger Salat isst als wir hier. Siehst du das auch so?

SwAtS ha dit...

Apa!, si de gana no en passaras eh! xD

Bé, avui només dir-te que si has de portar mes menjar però s'ha de pagar de més... es pagamarc, si si es paga! xD


apa

me'n vaig que tinc gana >_<

xDFeRr

Sastrey ha dit...

Nicht Salat.

Salat gibt es immer, Gertrud hat ja wohl ein Wachshaus und wir haben imer Tomaten, Gurken und Salat. In der Schule gibt es auch immer Salat wenn man will, ich nehme immer ein Berg.

Mit Obst (und Gemüse) ist es schon so, es ist einfach das es kein Nachtisch gibt. Mann isst obst wenn man hungrig ist. Aber sie haben massen Äpfel und Birnen im Garten so wie andere Früchte.

Isabel Maria ha dit...

Hola sóc l’Isabel Mª, amb el tema dels menjars i els seus horaris me n’adono que estem parlant de dos mons diferents, quan a Suècia es sopa, jo tot just començo amb esforços la jornada de la tarda, que m’ocuparà 3 o 4 hores més. Horrible!!!. Jo que sóc una mica crítica amb les meravelles que ens expliques, aquí jo t’he de dir, que preferiria de bon tros aquests horaris gastronòmics. Petons

Anònim ha dit...

Acabo d'escriure un comentari, amb la signatura de la rateta que escombrava l'escaleta, però no se on ha esat publicat espero que el trobis.