diumenge, de novembre 16, 2008

Uppsala

Ahir dissabte vam anar a Uppsala, a visitar la ciutat on viu la Maria.

Primer de tot vam anar a la Gamla Uppsala (ciutata vella) on vam visitar el museu de la gamla Uppsala. Allà hi havia una mica sobre l'història dels tres turons que hi ha allà, originàriament tombes (túmults) víkings si no m'equivoco...





A continuació vam anar a Uppsala, on vam visitar la catedral (Domkyrkan) que és la més gran d'escandinavia i una mica la ciutat. Uppsala és coneguda a tota suècia, i a tot el Nord, per la seva universitat, la més antiga i segurament prestigiosa dels països nòrdics. Uppsala és una ciutat universitària i per això em recordava força a Tübingen, vam anar a prendre Fika a una Nation [Natjun] (la Nation de Gästrikland) on està molt barat i bo. Una Nation és un "local" on es pot prendre Fika i crec que també hi ha residències d'estudiants. Cada Landskap (ducat, província...) té la seva Nation (com hem dit, vam anar a la de Gästrikland-Hälsingland) per a Norrland (que vé a ser el terç superior de Suècia) només hi ha una Nation per exemple, és a dir que no estan estrictament separades per Landskap.






A Uppsala hi ha molts edificis macos com els de la Universitat, el Carolina Rediviva o el castell d'Uppsala (Uppsala Slott) que és divertit perquè en realitat és mig castell (té dues torres i una façana en canvi de quatre torres en quadrat i quatra façanes per tant). Jo només vaig fer-ne foto des del davant, però vist des del costat fa gràcia perquè t'esperes una cosa més gran i només és una paret XD (en realitat havien de construir tot el castell però no van poder al final perquè no tenien el permís o una cosa així, tot i que no era gaire viabble igualment crec)


Finalment vam anar a casa de la Maria a sopar i cap a les 6 vam sortir a donar una passejada per la ciutat ja que aquell mes Uppsala està il·luminada pel "projecte" Allt ljus på Uppsala [Alt iüs po üpsála] (Tota la llum a Uppsala) que es tracta d'il·luminar certes parts de la ciutat de manera bonica o fent jocs de llums i sons per tal de que la gent surti a veure-ho la ciutat estigui més il·luminada, hi hagi més gent al carrer i la sensació sigui més de seguretat... una bona idea per aquestes ciutats del nord on hi ha poca llum per l'hivern.







Aquest últim era molt interessant, havien pintat algunes parts de l'escultura de blanc i amb llums ultra violades (?) aconseguien aquest efecte.

Finalment he fet un petit video, una mica de prova, on es veu una mica d'Uppsala de dia i Uppsala de nit... una mica de proves amb el video de la càmera (de vegades es gria la imatge... havia oblidat que calia aguantar-la sempre igual, espero que no us maregi XD)

[VIDEO-encara no està pujat al youtube, editaré quan pugui]

I aquí us deixo el link al picassa-web si voleu veure totes les fotos, no dubteu de preguntar el que sigui:

Uppsala

5 comentaris:

Carles ha dit...

Hola Marc,

Saps que el teu bloc és la cinquena entrada que dóna el Google en català si busques "Catedral d'Uppsala"?

Estava buscant-ne més informació doncs a les teves fotos té un aspecte molt nou i neogòtic (de la darrera reforma a finals del segle XIX), però tenia la sensació que havia de ser més antiga, com així és en origen (gòtica, s. XIII-XV).

Carles

P.S. Els teus dinars ja els veig sense problemes.

Anònim ha dit...

Hola Primuuuuuuuu!!!

Tio, veure els teus dinars a certes hores del dia és una tortura... falta ben bé 30' per que pugui anar a dinar i m'estic morint de gana!! estic pensant de mossegar la taula, però tinc por que sigui massa indigesta...:S

Bé veig que tu i la càmara aneu junts a tot arreu... has pensat fer un reportatge del lloc on vius? Els pares, la teva habitació... no se, era una idea...

petuneeeets!

Unknown ha dit...

com molaaaa :OOOO

ja podrien fer algo aixi aleshores la gent si que sortiria mes pel carrer ¬¬

En fi...

res mes a comentar...

(LIMITDELCOMENTARI!) xD FeRR

Ignasi ha dit...

Hola Marc!!

Impresionant aquesta ciutat, i sembla molt animada...Ara, que sopeu a les 6 i aneu a donar un vol, entenc que ha de fer molta fred per fer-ho més tard. Suposo que hi haurà molta gent pel carrer si hi ha tants universitaris, la gent va a fer resupons per allà o torna a casa?

Apa Siau!

V. Cervantes ha dit...

Ei Marc!

Estem la meva family i jo mirant el teu blog per informar-nos de moltes coses! :) Merci jeje. Però escolta no entenc molt bé lo de les Nations. És un lloc on es pot prendre Fika. És doncs com un ''bar cafè'' dels nostres?

Un petóo