diumenge, de setembre 28, 2008

Fauna

Sento aquests dies d'inactivitat però és que entre configuracions de l'Ubuntu (que em fallaven internet, resolució i so) instalant programes i que només hi ha 3 comentaris al post anterior ¬¬ (eh?eh? XD) doncs no he escrit.

Fa potser un mes (tres setmanes crec) vaig anar al Järvzoo [Ièrfzo] a Järvsö [Ièrfsö]. Què és el Järvzoo? Us preguntareu... doncs és un zoo d'animals típics de Suècia (Escandinavia en general) i la veritat és que està força bé perquè vas caminant per una plataforma en mig del bosc i els vas veient...

Però no parlaré del Järvzoo en concret sinó de la fauna sueca (com bé haureu deduit pel títol del post) així que comencem:

  • Älg [Èli o com si volguéssim pronunciar Èlia sense la A]: Com no començarem per l'animal més previsible d'aparèixer en aquest post, aquell típic dels souvenirs o enganxines o del que alguns turistes n'arranquen furtivament els cartells! Sí, estic parlant de qui tots sabem! De la girafa!!! És broma, de l'Ant (per qui no reconegui aquest nom potser li servirà una mica d'orientació el científic Alces alces...). Sí, l'Ant és l'animal més "típic" de Suècia (també a altres països) i al Järvzoo no en vam veure XD (bé un de molt lluny) però no passa res perquè fa dos anys en vam veure i tocar! Així que no passa res... Avui hem anat al bosc a caçar bolets i caminant per allà hem trobat una zona amb herba tota aplanada...i m'han dit (com la cosa més normal) aquí ha dormit un Ant aquesta nit (per mi era un ualaaaaa O__o)
  • Björn [Biörn]: potser coneixereu aquest nom com a nom de persona, extenista Björn Borg o algú més. Doncs no, ve a ser com dir-se "Ós" perquè Björn vol dir ós. Els óssos també són força típics de per aquí i bé, tot i no veure'ls hi són. Al Järvzoo en vam veure!
  • Varg [Vari o com si volguéssim pronunciar Vàries sense ES]: és un nom ben extrany que vol dir Llop. Sí, els llops també abunden per la zona i al Järvzoo en vam veure uns quants just a l'hora que els donaven el menjar.. molt interessant U_U
  • Järv [Ièrf]: de nom científic ben divertit (Gulo gulo) és un..... golafre? no sé com es diu en català (no hi ha article a la wikipedia) només sé que en castellà es diu glotón i en alemany Vielfresser... deduiu-ho vosaltres... En realitat el nom de Järvzoo és un joc de paraules entre el poble on està, l'animal i "zoo".


Bé... us deixo amb aquests i me'n guardo algun per si no tinc tema per futurs posts ^^U

http://www.jarvzoo.se/swe/index.php <- Järvzoo, a l'esquerra surten els animals que tenen (en suec :D mireu el de baix de tot Myror [Mürur])

Així que A COMENTARRR!!

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei Sastree!!
Interessant lo del l'Ant, jo hi vaig veure un a Utah (feia 1,5 m d'alçada i em van dir ke era una cria WOW)però no sabia que n'hi hagués a Suècia, bé, ara que ho penso sí me'n recordo de que les senyals aquestes són molt típiques lol. Weno m'he enterat ke vas anar a una festa sueca, aviam kuan fas la "review"XD.
Per cert la pw...working on it.

Sastrey ha dit...

eiiis!

waai! ostia jo tampok hi havia pensat! Aixi ke a Utah tambe ni ha... mimagino ke en general Utah i suecia no tinguin molta diferencia entre el clima la fauna i el paisatge... estan a una latitud similar. Potser la difeència més gran és la presència del mar.

Ale, ok! ja el següent post sera la festa.

Anònim ha dit...

home, depén de la zona de Utah, perquè al sud està el desert lol, però per allà a les rocoses m'imagino que serà semblant.

Per cert lo dels moose (Ant), allà on vaig anar hi havia cartell que deia "Warning! mooses are very dangerous! unlike deers, they will charge you if they think they're in danger" o algo així, i quan passàvem pel costat la mare tot poruga dient als nens que no cridessin i que no corressin per no espantar-lo, i el moose tot tranki sentat a l'herba menjant.XD

Sastrey ha dit...

totalment...he deslocalitzat una mika Utah XD

Anònim ha dit...

Sehr interessant. Übrigens heisst der Vielfrass auf deutsch Vielfrass und nicht Vielfresser. Was habt ihr für Pilze gesucht? Ich habe in der letzten Woche zweimal Pfifferlinge gekauft, einmal auf dem Markt und einmal im Gemüseladen und sie haben sehr gut geschmeckt.

Unknown ha dit...

waaah! xD

que guapa que estan els bichotes aquests no? Són els típics de películes.. xD

moola

sisi rewiew de la party man! xD

enga dw
FeRr

Jaume ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Jaume ha dit...

Ei! no sempre "comentem" però el llegim i t'enviem correus, eh?! ;)

Anònim ha dit...

Hola Marc, m'han agradat molt les fotos i els comentaris d'aquests animals, cap d'ells va passar per la meva escaleta quan jo estava amb el meu llaç a la cua . He quedat una mica intrigada amb el nom de l'últim en català podria ser una fagina??? continuaré buscant.
Un ocellet m'ha dit que aquests dies estaves d'exàmens i no tindries temps d'escriure ..... fins aviat.
La rateta que escombrava l'escaleta.

Jaume ha dit...

No ho sé. Però per internet sembla que amb el nom llatí es pot trobar alguna referència: golut (Gulo gulo) i per altra part golut sembla que també vol dir que menja molt, no?