dimarts, de setembre 04, 2012

Salts d'aigua cap amunt

Avui us parlaré d'un curiós fenòmen que he observat aquests últims dies, els salts d'aigua cap amunt. Sí, ho llegiu bé, a Islàndia de vegades els salts d'aigua no obeeixen la llei de la gravetat, jo crec que és perquè hi ha poca policia per la zona.

La primera vegada que el vaig observar va ser al Falljökull, el dia que vaig anar a escalar amb els Glacier Guides a Skaftafell. Per mala sort no n'he trobat cap foto cosa que em pot treure credibilitat. La segona vegada que ho he vist ha estat avui dues vegades, des de l'hotel a l'interior de les muntanyes. Aquest fenòmen té lloc en dies de molt vent i el d'avui és especialment ventós, a la nit ens ha llevat a tots un rere l'altre i és tal el vent que al matí estava tot el cel ennuvolat i ara gairebé no en queda ni un, n'hi ha que diuen que són les restes d'un huracà que va passar fa poc pels Estats Units (en sabeu algo?).

Bé, per treure una mica d'enigma a la qüestió el fenòmen és que el vent s'endú l'aigua que cau d'un salt d'aigua i fa que vagi cap amunt en comptes de cap avall. En el cas de la glacera, era un petit rierol i una petita cascadeta que amb el vent pujava. En el cas d'avui, dins de les muntanyes es veia com un núvol, però inspeccionant-ho millor veies que era una cascada cap amunt! Fins i tot se'n veia una altra de més evident. No sé quina trascendència té aquest fenòmen pels islandesos, no crec que tingui cap nom ni sigui res especial, simplement una cosa curiosa que he observat.

Per altra banda, també us parlaré del menjar fresc. Un tema poc relacionat amb l'anterior però que volia tocar abans de marxar. Per aquells més interessats en la gastronomia, no us parlaré dels menjars típics islandesos ni de com mengen a les cases, més aviat del què preparem a l'hotel. Si vaig observant el menjar dia a dia, a l'hotel hi ha molt poc fresc (potser perquè és un hotel? Jo crec que sí que té a veure amb el preu però per altra banda he de dir que representa que aquest hotel està bastant bé i opino que hauria d'oferir més qualitat de vegades, cosa que em fa decantar-me que és perquè és BASTANT més car).

Què és fresc? La carn (els xais deliciosos islandeos o el porc), algunes hortalisses com tomàquets, cogombres, pebrots i enciams (però no la pastanaga ni les patates ni mongetes) i algunes fruites com meló, síndria, poma, plàtan, kiwi, taronges i mandarines (però moltes vegades la macedònia és de llauna).

El peix o bé és salmó fumat o arengada marinada o amb espècies que no és relament peix fresc però ho considerarem. Sí que el bacallà, salmó sol ser fresc o congelat com el lluç.

Tot i això, moltes vegades també hi ha mandonguilles i pasta congelada. Anant als supermercats a comprar, no he pogut retenir gaire els preus de les verdures fresques però segur que són més cares. Tot i això, la majoria d'hortalisses provenen d'Islàndia (sobretot tomàquets i cogombres i molt d'enciam). La fruita, almenys la de l'hotel, ve de molts llocs. Les pomes de Xile i les taronges de València.

Finalment, ja que se m'acaba l'estada aquí vull proposar una cosa, simplement per curiositat. Sempre veig que el meu blog rep bastantes visites i m'agrada molt i tot i que molta gent m'ha comentat coses, moltes vegades gent em sorprèn dient que em segueix (i m'alegra!). Per això, tinc curiositat de saber qui sou, us animo que escribiu a aquest post un comentari simplement amb el vostre nom (no cal res més!) i per fer-ho més entretingut, faré un sorteig d'algun dibuix que he fet a Skaftafell (podeu fer el què vulgueu amb ell, com si el voleu guardar en una paperera XD). Però animeu-vos que vull saber qui sou!

Va, i una foto gratis:
(No és Photoshop!!)

5 comentaris:

Sastrey ha dit...

Marc Sastre (a veure si em toca el dibuix!)

Anònim ha dit...

Andrea Rienitz. Die Zeichnung ist für mich!

Wie ich sehe, hast du am Ende doch noch ein Foto von den Wasserfällen gefunden, die nach oben fallen!

:-)

Jaume ha dit...

Em sembla que llegim més que comentem, però això dels salts d'aigua al revés, ja ho comentarem amb més temps....

Carles ha dit...

Hola Marc,
Sóc en Carles Navalpotro. La Montserrat i jo també et seguim. Ho vam fer a Suècia i aquest any ens hem posat en antecedents de la temporada anterior abans d'enganxar-nos a aquesta.
Llegir-te ens fa passar una bona estona.

Per cert, li diré a la Montserrat que faci un altre comentari. Així tindrem dos números per la rifa :-)

Isabel Maria ha dit...

Avui es nota que hi ha premi!
Jo sóc de les que et segueixo, i malgrat l’espectacularitat de la geografia del país a mi em sedueixen especialment els comentaris del comportament humà i les teves deduccions, cosa que no es pot fer només veient sinó vivint.
Gràcies per tot el que ens has mostrat
Isabel Maria