diumenge, de setembre 02, 2012

Notícies i historietes

Bé, avui us parlaré una mica d'Islàndia més que del què he fet, en part perquè bàsicament no ha passat res de nou a part que està fent molt bon temps avui i per altra banda perquè tinc uns quants temes dels quals parlar rondant pel meu cap i avui us n'exposaré un: les notícies.

En primer lloc encara no sé com em sorprenen coses, suposo que tinc encara molt arrelada la imatge d'Islàndia com a un país petit i no paro de repetir-ho, que aquí tenen de tot, sempre però a un nivell més local. I és que de nou, Islàndia és un país petit en població però molt gran en extensió. He de dir, que després d'haver passat aquí ja dos estius, he canviat bastant els meus estàndards i tornar a Gävle o Björke (pels que em seguiu de més recentment, Björke és el poble a Suècia on vaig estar vivint durant el meu primer trimestre del segon de batxillerat i Gävle és la ciutat on hi havia l'institut) em semblaria la metròpoli, òbviament ja no parlo de Barcelona, que no em semblaria cap xoc, simplement hauria de canviar el xip. El que vull dir és que Suècia ja no em sembla un país tan aïllat quan he vist això. Potser Noruega, els fiords o el nord, hi pot tenir alguna similitud. Bé, m'estic desviant una mica.

El cas és que amb el temps que porto aquí he tingut la sensació que els islandesos en general, o almenys els que he conegut fins ara, estan sempre bastant pendents de les notícies i els successos a tota l'illa. Una de les principals pàgines de notícies és www.mbl.is i he de dir que moltes vegades trobo que molts amics del facebook islandesos en comparteixen alguna notícia de tots els temes possibles. I és que clar, com són les notícies a Islàndia? Realment passa tanta cosa? Doncs novament, hem d'anar al nivell local. Les notícies que es llegeixen a àmbit nacional són, en general, qüestions que nosaltres trobaríem en diaris d'àmbit municipal o comarcal com "No sé qui ha pescat un peix de 20 kg" o "La dona del poble X ha obert un restaurant de menjar 100% ecològic" o "La granja de no sé on ha estat restaurada només amb escuradents" (m'invento les notícies però ja veieu per on van). Òbviament sempre hi ha notícies d'àmbit més estatal com qüestions de govern, economia o internacionals sobretot relacionades amb els països nòrdics (Dinamarca, Noruega, Suècia) o Europa/Amèria i la resta del Món. Però la gran majoria de notícies són molt locals. I no importa que siguis del sud d'Islàndia, sabràs que al poble més remot del nord-est hauran trobat una balena aparellant-se amb un calamar.

Un altre tipus de notícies ben habitual al nivell nacional, sobretot a l'estiu que és l'època més turística, són aquelles relacionades amb els "stupid tourists". I és que quan algun turista és desaparegut tota la nació se n'assabenta en menys de 24 hores (potser exagero una mica). Així, notícies com "Una parella holandesa s'ha perdut per les terres altes a la zona de Kjölur" o "Un excursionista fent el Laugavegur no ha arribat al següent refugi" o  "Un autobus-hotel txec s'ha enfonsat en un llac de les terres altes" (aquesta útlima és True Story de l'any passat). Fins i tot aquesta curiosa notícia, que ha arribat a la vanguardia, també era coneguda per la gent d'aquí quan els la vaig comentar.

De turistes perduts n'he sentit mil i una i els islandesos encara més. Tot i això, aquí retornem al tema dels islandesos heroics. Més d'una vegada em sembla que ho he dit que els islandesos, quan es tracta d'ajudar a la gent i fer-se els herois, són dels millors. Així, quan algun turista es perd, ràpidament un equip de voluntaris es mobilitza i ja sigui amb els seus quads, tot terrenys, super-jeeps o bagger 288 (no m'extranyaria que algun islandès en tingués algun) s'encaminen cap a l'interior amb l'únic fi de trobar aquells desafortunats que no saben on són. Igual que de turistes perduts n'he sentit mil i una, també d'islandesos heroics com aquell que va ajudar a creuar el riu quan el pont que el creuava va ser destruït amb el seu súper camió alemany (que al final va resultar que ell també va quedar encallat i algun altre heroi el va ajudar a ell) o d'algú que té una pana amb el cotxe i el granger de la zona té un amic que sap bastant de cotxes, el truca i aquest arriba amb el seu tractor toca quatre coses i els ho arregla (mentrestant els han convidat a casa a prendre un cafè). Sí, jo crec que els Islandesos solen ser bastant hospitalaris. També hi ha una parella que va venir fa poc a l'hotel amb autobús, pensant que Islàndia era tan gran com Mallorca i que sense cotxe podies fer el que vulguessis, també a l'hotel els vam ajudar. L'heroicitat i hospitalitat s'encomana també quan portes un temps aquí: de camí cap als focs artificials del Jökulsárlón ens vam trobar una parella asiàtica a qui se'ls havia punxat una roda. Vam arribar dos cotxes de la foscor i en vam sortir unes 10 persones amb cerveses i fent festa (els que conduien no!) i en Matje que en sap de tot una mica els va salvar del mal tràngol. També l'any passat tornant del Jökulsárlón (del castell de focs) vam trobar un cotxe amb una avaria i uns islandesos ajudant-los. Com veieu mil i una. Finalment també hi ha la història de turistes que es perden i no ho saben (com la del link que he posat més amunt), una parella de turistes es va perdre aquest juny per les terres altes, o almenys algú els va trobar a faltar, i uns dies més tard un home els va trobar passejant-se per aprop de la seva casa de camp a la zona de Höfn (uns 500km més lluny) i ells que no sabien que els estaven buscant.

Cal dir que els grups de rescat voluntaris no sempre fan la seva feina gratis, veient les negligències que moltes vegades cometen els "stupid tourists" com creuar un riu amb el 4x4 quan no es té cap tipus d'experiència, intentar caminar per les glaceres sense l'equipament necessari (la guia dels glacier guides ens va comentar que va trobar gent per la glacera que anava a fer el Hvannadalshnúkur i no anaven ni pel camí correcte ni el temps era l'adequat, per sort van girar cua), sortir a fer muntanya amb molt mal temps, desviar-se del camí en zones termals on està ben indicat que no es pot sortir... etc. Bé, doncs si es comenten aquest tipus de negligències, l'equip de rescat fa pagar als rescatats per les molèties causades (totalment raonable i comprensible) així que tampoc us confieu quan aneu cap a Islàndia, prengueu totes les precaucions normals, penseu que sempre hi podeu comptar però no en depengueu! Si us passa alguna cosa prou vergonyosa no penseu que es quedarà amb alguna història local, ben aviat tota l'illa se n'assebentarà!

1 comentari:

Arola ha dit...

m'encanta! Fas venir moltes ganes d'anar cap a Islàndia Marc!