diumenge, de juliol 31, 2011

Netejant

Ahir vaig parlar de quan faig de cambrer i vaig dir que avui parlaria de netejar habitacions. Bé, doncs aquí vaig. Aquesta feina és la que faig menys sovint, normalment entro a les 15 quan ja estan fetes gairebé la majoria de coses i també és una mica aborrida per mi, encara més si no tens cap iPod de manera que només et queda xiular les cançons i imaginar-te-les :) Però bé, també pots anar admirant el paisatge i les vistes que hi pot haver des de les habitacions. A més, quan se't comença a fer monòtona una tasca, de cop tens una pausa per anar a menjar.

L'hotel té dos passadissos amb 30 habitacions cada un. Aquí ja hem tret el carro de la neteja.

La neteja comença sempre a les 9:00 quan la majoria de gent comença a fer el Check-out. El primer que fem és anar habitació per habitació i treure llençols, fundes de coixí i manta, tovalloles i bosses d'escombraries de les habitacions.

Així queda l'habitació després del primer pas

A continuació i ha moltes tasques diverses a fer. Per una banda netejar totes les superfícies i treure'ls la pols. Netejar els miralls i vidres si cal, fer els llits, col·locar el mobiliari com toca, assegurar-se que cada habitació té el format que calgui per a la nit (Single - dos llits amb llençol, però només un amb manta i coixí, 1 pers. , Double - dos llits amb llençol, mantes i coixí, junts a l'estil llit de matrimoni, 2 pers. , Twin - dos llits amb llençol, mantes i coixí, separats, 2 pers. Triple - tres llits amb llençol, mantes i coixí). També cal passar l'aspiradora:

Molt sovint les habitacions estan plenes de petjades de cendra ja que des de cada habitació es pot sortir a fora directament.

El lavabo és l'altra, cal netejar bé la pica, l'aixeta i la dutxa de manera que quedi sense cap marca de calç, l'aixeta ha d'estar centrada, el lavabo ben net per dins i per fora, el paper de vàter plegat correctament i sempre n'hi ha d'haver de recanvi. La cortina de la dutxa sempre plegada en un cantó en concret i les tovalloles col·locades de manera pertinent, sempre amb l'etiqueta al darrera:

Aquestes tovalloles, ara que les veig, haurien de tenir l'etiqueta una mica més amagada (però ja està al darrera) L'aixeta centrada i el paper de vàter plegat triangularment.

Quant tot això està fet, cal tancar totes les finestres, i si fa sol baixar les cortines una mica perquè no es calenti massa l'habitació, pot arribar a fer-hi molta calor si te n'oblides! Després es canvien totes les bosses d'escombraries de l'habitació i del lavabo així com es posen gots al lavabo en funció de quanta gent hi ha de dormir. També s'han de fer els llits, amb el llençol sempre centrat, a la mateixa alçada pels dos llits i amb l'etiqueta amagada. Cal posar les fundes del coixí i el nòrdic de manera que tampoc es vegin les etiquetes i en cas d'habitacions de més d'una persona, els nòrdics d'ambós llits han d'estar plegats a la mateixa alçada. Finalment es passa la fregona i es tanquen les llums i les portes.

Així queda una habitació Double quan està preparada.

Em sembla que això és una mica tot el què s'ha de fer i amb el què s'ha de tenir atenció. Com veieu hi ha moltíssims petits detalls que al principi semblen impossibles de recordar, però a mesura que mecanitzes cada tasca no te n'oblides quasi mai. També recordar d'utilitzar els draps blaus per les finestres, els verds pel mobiliari i els roses pel lavabo del qual n'utilitzes un exclusivament per les tasses de vàter. Això normalment porta unes 6-7 hores de feina (incloent 2 pauses d'aproximadament mitja hora) depenent del nombre d'habitacions que calgui preparar. Si hi ha gent que es queda a dormir (Stay-over) normalment només aspirem el terra, de vegades també canviem les tovalloles usades, i si ja porten dues nits, els fem l'habitació de nou).

Una de les coses que he après fent això és bàsicament la quantitat de petits detalls que hi ha, i que vulguis o no, marquen la diferència. Segurament mai miris si es veu l'etiqueta o no, però indirectament transmet més bones sensacions. Per altra banda també uns quants consells per si mai dormiu en un hotel i voleu ajudar a la neteja, al menys si funciona com funciona aquí.
  • No té cap sentit plegar les tovalloles usades i deixar-les com estaven, bàsicament perquè llavors els que netegem no sabem mai si estan usades o no i les hem d'anar a tocar i tot això, el millor és deixar ben clar que estan usades i deixar-les de qualsevol manera, o sinó una mica maques però que es vegi clarament que s'han usat
  • El mateix amb els llits. Fer el llit no té cap mena de sentit ja que la gent de neteja ho treurem tot, de fet, segur que ningú espera dormir en un llit que ja hi hagi dormit algú altre (en un hotel, dic). El millor si es vol ajudar és deixar els llençols ja trets.
  • Deixar el mobiliari tal com s'ha trobat. Si hi ha alguna cosa que no toquem quan netejem les habitacions és el mobiliari. Si ens trobem una cadira on no toca, l'haurem de moure. Tota l'energia gastada en fer el llit hauria estat més apreciada si s'hagués posat la cadira al seu lloc.
Tampoc és que em trobi molts llits fets o tovalloles ben col·locades, també cal pensar que la gent que netejem, en general, no tenim ni idea de qui ha dormit a cada habitació de manera que si es fan el llit per mostrar que són nets i ordenats tampoc tindrem ningú a qui associar amb això.

Finalment també afegiré que la gent en general sol ser educada i que de moment no hem tingut massa problemes amb clients massa fins, tot i que n'hi ha molts i de molt refinats en segons quins sentits de la neteja. Tenim un taulell a la recepció on s'hi poden penjar Post-it's amb el títol "Gefurðu bros" (Dóna un somriure), on els clients poden donar un "feedback" sobre el què els ha semblat el servei. N'hi ha un que he vist avui que m'ha fet força gràcia i que intueixo modestament que anava referit, si més no indirectament, a mi:

Cal dir que tots els que hi ha aquí són positius, es veu que és una iniciativa del departament de turisme islandès per incitar als treballadors d'hotels a ser simpàtics a l'hora de treballar.

Ja que hi sóc, us penjo unes fotos de fa uns quatre dies quan vaig sortir de treballar a les 22:00 i feia un dia molt clar!

El Lómagnúpur amb la glacera Öræfajökull (una llengua del gengant Vatnajökull) al darrera
El mateix paisatge però des de més endarrera amb l'hotel al davant
Alguns cotxes aparcats

1 comentari:

Anònim ha dit...

Com veig que ho fas molt bé podràs venir tots els dillums a casa meva a ajudar-me a fer les habitacions a fondo. La rateta que.....