diumenge, de juliol 10, 2011

Camí a l'hotel

Avui he anat cap a l'hotel on estaré treballant aquests dos mesos. Es diu Islandia Hotel Núpar i està al poble de Núpar, no gaire conegut, però a prop d'un de més gaire conegut (pels islandesos esclar!) anomenat Kirkjubæjarklaustur [Kirkiu-baiar-klöistur] (pels que llegien quan estava a suècia, normalment posava la paraula en l'idioma original i entres claus [] una aproximació de la pronúncia de com ho faríem en català, en el cas de la ö, em refereixo a la vocal entre la "o" i la "e" que en alemany s'escriu ö, així podeu posar un so a aquestes paraules tan impronunciables a primera vista). Ja que hi sóc, us explicaré què vol dir el nom. B´, com deveu haver vist en la pronúncia, la he separada en tres parts. La primera Kirkju- [Kirkiu] vol dir església (Kirka en suec, Kirche en alemany, Church en anglès) la segona -bæjar- [baiar] vol dir poble (by [bü] en suec) i finalment -klaustur [klöistur] que vol dir convent (Kloster en suec i alemany, claustre en català). Així és com he fet jo per recordar aquest nom tan llarg, que els mateixos islandesos escurcen simplement amb Klaustur.
Havent fet aquesta aclaració lingüística, que a mi m'agrada tant, seguiré amb el què anava dient. Klaustur està al sudest d'islàndia i té poc més de 160 habitants (font: Wikipedia amics meus). Per arribar-hi, cal agafar un bus que recorre l'única autopista de l'illa, la þjóðvegur [thiouthvegur] (o ring road) de la manera següent:

Mostra Camí original en un mapa més gran

Però ja sabem tots que el meu viatge no són flors i violes, jo volia fer-ho diferent i és que avui al matí, quan he anat a agafar el bitllet de bus m'han dit, "no, és que la carretera de Skógar [Skougar] a Vík [Vic] està tancada i el bus farà una ruta alternativa".


Mostra Ruta Alternativa en un mapa més gran

Aquesta ha estat una total aventura, i és que no hem anat per l'autopista (bé, quan dic autopista us heu d'imaginar una carretera de dos carrils, un per anar i l'altre per tornar, i gràcies) aquesta anava pel mig de les muntanyes per camins de terra que no paraven de fer pujada i baixada així com creuar rius (però creuar-los per dins, no per sobre). Com deia l'Hatori, "Saltant per les muntanyes i travessant els rius" o el què fos... no me'n recordo molt bé la veritat.

Landmannalaugar

Al mig de la ruta hem parat a Landmannalaugar [Lant-manna-löigar] a dinar, on he tingut l'oportunitat de xerrar uns deu minuts amb uns islandesos que m'han dit el perquè estava tallada la carretera i és que pel què es veu hi ha hagut una petita erupció o activitat volcànica del volcà Mýrdalsjökull [Mir-dals-jökutl] que ha provocat una espècie de riades o jo què sé... aquest volcà està força aprop del famós Eyjafjallajökull [Eiya-fiatla-iökutl] (ja que estem d'apunts lingüístics, el nom extranyíssim d'aquest volcà no és més que illa-muntanya-glacera, Eyja- [eiya] illa (ö en suec), -fjalla- [fiatla] muntanya (fjäll [fièl] en suec, felsen en alemany) i -jökull [iökutl] que no té cap similitud en alguna paraula que conegui). Així doncs, una erupció m'ha fet canviar la ruta que d'haver arribat a les 13:45 a l'hotel ho he acabat fent sobre les 18:00. Tot i això, la zona per on he anat és preciosa i us en deixaré alguna foto. Per cert, temperatures entre 9ºC i 19ºC, com a mi m'agraden! XD (de moment positius haha)

Matrícula amb la lletra Thorn (þ) que es pronuncia com la "th" anglesa o la "z" castellana

Vistes des del bus (1)

Vistes des del bus (2)

Per aquests camins es ficava el bus...
Una altra parada que hem fet

Riu a la parada

Formacions rocoses que no sé com anomenar... columnes basàltiques m'atreviria a dir

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Sehr schön, wenn man die Fotos sieht, würde man am liebsten gleich losfahren. Und das Wetter scheint auch recht akzeptabel zu sein.

Alles Gute!

Andrea

Unknown ha dit...

Quina passada!! És impressionant!

Per cert, quan vagis a la lluna, avisa, eh! xD

Una abraçada i cuida't!

Arola ha dit...

Ostres sastre!
Grans aventures viuràs al país dels volcans!

(per cert, ja que hi ets,podries apendre una mica de vocabulari geològic...
rius de lava, colades basàltiques, columnes basàltiques, etc).

Molta enveja et tinc!

Petons i disfruta! ;)

Nil Roda ha dit...

Bravo Marc,

Només m'ha agradat llegir els teus dos primers posts. Pel que fa les imatges, em deixen totalment bocabadat, i és que realment no tenia (ni tinc encara) gens de consciència del què és Islàndia, simplement jo diria que mai havia fet l'esforç d'imaginar-me-la. Així doncs, m'agradarà molt poder-la descobrir i tenir-ne almenys una petita impressió a través dels teus ulls i la teva experiència.

Gràcies i endavant.

T'estimo molt

Jordi ha dit...

Nen! és impresionant tio! ostres quina natura, quins paisatges, quina pau que s'hi deu respirar!

I quina enveja que et tenim tots! jajaja cuidat moltissim i aprofita-ho al maxim, que ho faras, ho se, i no t'aturis!

Em penso q to vai comentar setmanes avans de que marxessis, aquí en auqest tros de mon s'hi pot veure una de les imatges més impressionants de la natura geologica i paisatgistica del mon, i és la uníó de la plcaca Nord Americana amb la Euro-asiatica!

Enfi maco, quaidat moltissim! segueix publicant que aqui estarem!

Jordi