dijous, de juliol 21, 2011

Llet i cosetes

Abans de començar, em disculparé per la manca de post ahir. La veritat és que tampoc tenia molt a dir, em vaig llevar a les 6:00 per entrar a treballar a les 6:30 i vaig sortir a les 23:00 (amb una pausa llarga entremig). Una cosa que sí que m'agradaria comentar és que per molt que em llevés a les 6:00, el sol ja havia sortit feia estona i feia la mateixa llum que a les 10:00, cosa que em va ajudar molt a superar el fet de matinar tant.

Avui he començat a les 15:00 i realment no he fet molta cosa pel matí més que llegir i esmorzar i dinar amb mitja hora de diferència (acabant d'esmorzar a les 11:00 i entrant a dinar a les 11:30). A l'hora de sopar hem tingut una taula de suecs, una de francesos i una d'italians a part d'una familia canadenca i algunes més. Els canadencs eren del Québec i també hi eren ahir. Al principi vaig pensar que eren nord americans perquè parlaven un anglès molt bo i amb cert accent americà. Després però els vaig sentir parlar francès, però em va estranyar que fossin francesos amb un anglès tan bo. Els ho vaig comentar i el va fer bastanta gràcia, i em van dir d'on eren.

Skyr

He pensat que avui podria parlar una mica de gastronomia. Sobre gastronomia tinc pensat fer uns quants posts, en el d'avui en concret pensava parlar dels làctics i més precisament d'un anomenat Skyr.

En la cuina islandesa, i l'escandinava en general, els làctics juguen un paper molt important (sobretot en l'esmorzar, sobre el qual també pensava fer-ne un post). En una taula d'esmorzar islandesa pots trobar tot tipus de làctics. Mjólk [mioulk], surmjólk [sürmioulk], jógúrt [iougurt], skyr [skir]...


AB-mjólk, un altre nom per la surmjólk

Tal com els he anomenat el primer, Mjólk, és simplement el nom islandès de la llet (mjölk en suec, Milch alemany, milk anglès) normalment per beure'n un got. Seguidament, tenim la surmjólk. Veiem que una part del nom és llet, el prefix sur [sür] vol dir àcid (sour en anglès, sauer en alemany). És llavors una llet àcida, bé. Té una textura com la del iogurt però més líquid. És el què en suec s'anomena Filmjölk o només Fil i ja n'havia escrit en el blog. A continuació tenim el jógúrt, que no té gaire secret. És iogurt. Tot i això pot ser com el què estem acostumats o una versió més líquida. Llavors és similar al surmjólk però no tan àcid.

Un pot gros de Skyr que vaig esmorzar el dia que anava cap a l'hotel

Finalment tenim l'exclusiu làctid de l'islàndia, el Skyr. Què és el Skyr? Bé, el skyr és tècnicament un formatge fresc (no sé molt bé què implica això). Jo m'atreviria a dir que té el gust d'un iogurt una mica més àcid (potser com la surmjólk) i una textura com la del Quark. Tot i això moltes vegades també pots trobar Skyr de diferents gustos, a l'hotel servim Skyr de vainilla per esmorzar i de fruites del bosc com a postre pel sopar. El skyr és exclusiu d'islàndia i n'estan força orgullosos, és molt saludable i també molt bo. Ja el dia que vaig arribar en vaig comprar al supermercat de diferents gustos i de natural i em va agradar molt, de fet a mi quasi tots els làctics m'agraden molt.

Skyr de préssec, mmmmmm, boníssim!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mmmmmmmmhhhhhhh........

Andrea

Anònim ha dit...

m'encanten els posts gastronomics